Malawi: Anglikanie łagodzą stanowisko wobec prezerwatyw

afryka.org Wiadomości Malawi: Anglikanie łagodzą stanowisko wobec prezerwatyw

Przedstawiciele Kościoła anglikańskiego w Malawi coraz częściej deklarują złagodzenie swojego dotychczas negatywnego nastawienia do używania prezerwatyw przez wiernych. To pozytywny krok w stronę skuteczniejszej prewencji HIV/AIDS w kraju, gdzie nadal procent używania prezerwatyw – nigdy ni przekroczył 50% – jest zbyt niski, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się choroby.

W Malawi, w ramach wspieranych przez rząd akcji prewencyjnych, rocznie rozdawanych jest ok. 20 mln prezerwatyw rocznie. Tylko połowa z nich zostaje użyta.

Przewodniczącym Narodowej Komisji ds. AIDS jest w Malawi arcybiskup Bernard Malango, który powiedział ostatnio oficjalnie, że HIV/AIDS rozprzestrzenia się w Malawi przede wszystkim dlatego, że ludzie nie używają regularnie prezerwatyw. Dotychczas Kościół w Malawi był przeciwko promocji prezerwatyw namawiał raczej do wstrzemięźliwości seksualnej poza związkami oraz do wierności w związkach, uznając je za najlepszy sposób zapobiegania zarażeniu HIV. Arcybiskup podkreślił również, że ważną rolą Kościoła jest nie tylko wsparcie bezpiecznych zachowań seksualnych, ale też budowanie w wiernych poczucia własnej wartości, żeby na tyle cenili swoje życie, aby chronić je przed zarażeniem śmiertelną chorobą.

maru

Dokument bez tytułu