Fun-Da-Mental

afryka.org Polecamy Fun-Da-Mental

Fun-Da-Mental jest multietniczną, islamską fuzją muzyki world, rap i techno. Powstali w Londynie w 1991 roku. Ich muzyka jest tyglem wschodnich i zachodnich muzycznych i kulturowych inspiracji.

Pod względem przekazu Fun-Da-Mental troszczy się o społeczną sprawiedliwość, szczególnie w odniesieniu do sytuacji brytyjskich obywateli azjatyckiego i afro-karaibskiego pochodzenia.

Choć ich teksty wydają się być ekstremalne i radykalnie lewicowe, starają się kierować brytyjską młodzież w kierunku edukacji. Wykorzystują fragmenty przemówień Gandhiego, Malcolma X i Czarnych Panter. Powszechnie uważani są za “azjatycki Public Enemy”.

Ich ostatni, wydany w 2006 roku album “All Is War (The Benefits of G-Had)” z powodu swojego prowokującego charakteru stał się nawet przedmiotem dyskusji w brytyjskim parlamencie a liderowi grupy Aki Nawazowi vel “Propa-Gandhi” groziło aresztowanie.

Fun-Da-Mental wystąpił w Polsce trzykrotnie, m.in. na Dniu Uchodźcy w Warszawie oraz festiwalu “Tam, gdzie biją źródła” w Nowym Targu.

Dyskografia (albumy):

Seize the Time (1994)
With Intent to Pervert the Cause of Injustice (1995)
Erotic Terrorism (1998)
Why America Will Go to Hell (1999)
There Shall Be Love! (2001)
Voice of Mass Destruction (2003)
All Is War (The Benefits of G-Had) (2006)

Tym razem zespół wystąpi w Warszawie, w klubie CDQ, w dniu 12 grudnia br., w związku z obchodami 60. rocznicy przyjęcia Deklaracji Praw Człowieka. Początek o g. 20. Wstęp 50,- PLN.

maken

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

 Dokument bez tytułu